MEE Samen

Neem contact met ons op.

MEE in jouw gemeente

Het werkgebied van MEE Samen bestaat uit de provincies Drenthe, Flevoland, Overijssel en Gelderland midden en noord.

Reismaatje

MEE op Weg – Aanmelden als vrijwillig Reismaatje

Reismaatje worden. Iets voor jou?
Dagelijks gaan veel mensen naar hun werk, school, sportclub, dagbesteding, naar de supermarkt, de huisarts of naar het café. Om daar te komen maken mensen met een beperking meestal van jongs af aan gebruik van speciaal vervoer. Hoe mooi is het als ook mensen met een beperking, net als jij, zelfstandig reizen en zichzelf prima weten te redden? Hoe mooi is het als ook zij gewoon lopend, met de rolstoel, fiets, bus of trein kunnen gaan en staan waar en wanneer zij dit willen? MEE op Weg is een project dat mensen met een beperking de mogelijkheid geeft om zelfstandig te leren reizen.
Lijkt het je leuk om, als vrijwilliger, mensen met een beperking te coachen om dit te leren?

Wat doen de vrijwilligers?

Deelnemers (mensen met een beperking) die zelfstandig willen leren reizen, krijgen ondersteuning van familieleden of vrijwilligers, de zogenoemde Reismaatjes. Als Reismaatje coach je de deelnemer. De deelnemer bepaalt welke route hij wil oefenen en wat hij wil leren. Als Reismaatje stimuleer jij de deelnemer om zelf de zoektocht en het avontuur aan te gaan. Je gaat letterlijk en figuurlijk met de deelnemer mee op weg, waardoor de stap naar zelfstandig reizen verkleind wordt.

Ondersteuning aan vrijwilligers

Een consulent van MEE ondersteunt jou en jouw deelnemer tijdens het oefentraject. Deze consulent zorgt ervoor dat jullie kennismaken met elkaar, ondersteunt bij het maken van het MEE op Weg-plan en je kunt bij hem/haar met al jouw vragen terecht. De consulent geeft tips over hoe je de deelnemer kunt coachen, geeft informatie over de beperking van de deelnemer, zodat je weet waar je rekening mee moet houden en geeft ideeën over handige hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld foto’s of een vervoersapp op de telefoon.

Hoeveel tijd?

Vooraf is niet precies te zeggen hoeveel keer een deelnemer nodig heeft om zelfstandig te leren reizen. Gemiddeld gaat een Reismaatje 8 à 10 keer met een deelnemer op pad, waarbij minimaal één keer in de week geoefend wordt. Samen met de deelnemer spreek je af hoe vaak en op welk moment in de week jullie gaan oefenen. Tussendoor en aan het eind van het oefentraject hebben jullie gesprekken met de consulent om te kijken hoe het gegaan is.

Aanmelden als Reismaatje

Vul onderstaande formulier in om je aan te melden als Reismaatje. Bij vragen kan je contact opnemen met Sabine Hollak via 06 - 30 99 83 55 of via e-mail s.hollak@meesamen.nl.

Sabine Hollak

Voor vragen over de vrijwilligersvacature (reismaatje) in Almere kun je contact opnemen met Koen van de Kraats via 088 - 633 0633 of via e-mail k.vandekraats@meesamen.nl.

Aanmelden vrijwilliger MEE op weg

Wil jij je aanmelden als reismaatje voor MEE op weg of heb je een vraag? Vul dan onderstaand formulier in.

Optioneel
Optioneel
Optioneel
Ik ga ermee akkoord dat MEE Samen mijn gegevens gebruikt om te kunnen reageren op mijn vraag/opmerking volgens de privacyverklaring.