MEE op Weg

Mee op Weg: leer zelfstandig reizen

Reis je met speciaal vervoer naar school, werk of dagbesteding? Of maak je gebruik van aangepast vervoer om naar vrienden, de sportclub of de winkel te gaan? Misschien heb je er wel eens aan gedacht om met de trein, de bus, op de fiets, met de rolstoel of lopend te gaan. Wil je dit proberen? Dan hebben wij een avontuurlijk aanbod voor je: zelfstandig leren reizen met MEE op Weg!

Wat is MEE op Weg?

Kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen oefenen – met de hulp van een maatje – om zelfstandig te leren reizen met het openbaar vervoer, de fiets, met de rolstoel of te voet. Je mag zelf kiezen!

Drukke perrons vol mensen, treinen die om je heen naar verschillende bestemmingen vertrekken, op tijd inchecken, niet vergeten uit te checken, overstappen op de metro en dan ook nog eens met vertragingen die alles nóg ingewikkelder maken… voor een puber is het reizen met het openbaar vervoer geen makkie. Zeker niet als je, net als Dyangelo en zijn schoolgenootjes, een communicatieve beperking hebt. Via het project MEE op Weg oefende Dyangelo samen met een schoolgenoot de reis van Almere Haven naar het VierTaal College in Amsterdam met ondersteuning van reismaatje Bente.

De start

Je begint met een gesprek bij MEE. Je kunt iemand die je goed kent vragen om ook aanwezig te zijn. We bespreken dan wat je zou willen leren, welke route je wilt oefenen, met welk vervoermiddel je wilt reizen, hoe je dat wilt doen en met wie je dit wilt oefenen.

Samen oefenen

Zelfstandig leren reizen kan een hele uitdaging zijn. Die uitdaging hoef je niet alleen aan te gaan. Je oefent namelijk samen met een Reismaatje. Dat kan iemand zijn die je al kent, zoals een familielid, een vriend of een kennis. Maar er kan ook een vrijwilliger met jou gaan oefenen, die het leuk vindt om anderen op weg te helpen.

Het plan

Samen met je Reismaatje ga je het MEE op Weg-plan invullen. In dit plan spreek je af welke route je gaat oefenen, wat er spannend voor je is, en wat je nodig hebt om het te leren. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om de weg te onthouden? Dan kunnen foto’s met herkenningspunten misschien helpen. Ook kunnen hulpmiddelen ingezet worden zoals de GoOV-app, de Buzz Buddy en Blue Assist die je kunnen helpen met informatie over je route. Ook spreek je af op welke dagen jullie samen gaan oefenen. Meestal is dit één keer in de week.

Jij bepaalt

Tijdens het project houd jij als deelnemer zelf de regie. Gaat iets je te snel? Wil je een bepaald stukje van jouw route vaker oefenen? Of wil je de aanpak wijzigen? Jij bepaalt! Jouw Reismaatje is er om jou te helpen, te stimuleren en te ondersteunen. Samen weet je meer dan alleen en durf je vaak ook meer. Momenteel kun je je aanmelden voor MEE op Weg in de gemeenten: Almere, Doesburg, Doetinchem, Emmen, Hellendoorn, Hof van Twente, Kampen, Montferland, Rijssen-Holten, Raalte, Staphorst.

Aanmelden als deelnemer.


Aanmelden als vrijwillig reismaatje.