MEE Uit en Thuis
Voor elk kind is het fijn om af en toe iets leuks te doen
Veel kinderen, ook met een beperking, vinden het een feest om af en toe een dagje uit te gaan of te mogen logeren. Ook voor kinderen die opgroeien in een gezin met een ouder, broer of zus met een beperking is het fijn om er af en toe tussenuit te gaan en leuke dingen te doen. MEE Uit en Thuis biedt jonge mantelzorgers en kinderen met een lichte beperking de mogelijkheid om een dag(deel) of weekend door te brengen bij een vrijwillig gastgezin.
MEE Uit en Thuis is een initiatief van MEE Samen en was voorheen bekend onder de naam De Logeerkring. MEE Samen heeft al sinds 1995 ervaring met het plaatsen van deelnemers bij vrijwillige gastgezinnen.
Voor wie?
MEE Uit en Thuis is bedoeld om gezinnen te ondersteunen, waarvan één van de gezinsleden een beperking heeft. Dit kan een lichamelijke of een (licht) verstandelijke beperking zijn, niet-aangeboren hersenletsel, een psychische stoornis, bijvoorbeeld ADHD of een vorm van autisme (ASS). MEE Uit en Thuis is een vorm van respijtzorg. Met dit traject worden mantelzorgers van mensen met een beperking ontlast én heeft het gezinslid met een beperking de mogelijkheid om ook in een andere omgeving te zijn.
MEE Uit en Thuis biedt plaats aan verschillende deelnemers:
- Kinderen met een beperking
- (Jong)volwassenen met een beperking
- Kinderen waarvan de vader, moeder, broer of zus een beperking heeft
“Mijn broertje heeft autisme en veel aandacht nodig.
Soms heb ik even behoefte aan een plekje voor mezelf.
Dat kan bij mijn fijne gastgezin van MEE Uit en Thuis!”
MEE Uit en Thuis is momenteel actief in de volgende gemeenten: Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Emmen, Meppel, Noordenveld, Tynaarlo, Staphorst en Zwartewaterland.
Jezelf of iemand in jouw gezin aanmelden als deelnemer voor MEE Uit en Thuis kan via onderstaande pagina:
Aanmelden deelnemer
Bij wie?
MEE Uit en Thuis maakt gebruik van vrijwillige gastgezinnen. Deze gezinnen zijn wat betreft leeftijd en samenstelling heel divers: jonge gezinnen, oudere echtparen, alleenstaanden of samenlevende mannen en vrouwen, met en zonder kinderen. Elke deelnemer wordt gekoppeld aan een ‘eigen gastgezin’. Ervaring met mensen met een beperking is niet vereist voor de gastgezinnen. Belangrijker is dat een deelnemer goed past binnen het gastgezin. Wat een gezin moet kunnen bieden, hangt af van de wensen en mogelijkheden van zowel de deelnemer als het gastgezin. Een gastgezin moet veilig en vertrouwd zijn. Daarom wordt van alle gastgezinnen een Verklaring Omtrent Gedrag gevraagd.
“Sinds kort zijn we gastgezin bij MEE Uit en Thuis. We hebben er de ruimte voor
in ons huis, we hebben de tijd en we hebben er zin in!”
Meer informatie voor gastgezinnen van MEE Uit en Thuis vind je via onderstaande pagina:
Informatie gastgezin
Werkwijze
Om voor elke situatie een passend gastgezin te vinden, is het belangrijk dat we een goed beeld hebben van de mogelijkheden en verwachtingen van de deelnemers en de gastgezinnen. Ook een ‘klik’ tussen deelnemer en gastgezin is nodig voor een geslaagde koppeling. Om tot een goede match te komen worden de volgende stappen gevolgd:
- MEE Uit en Thuis komt langs voor een intake
We komen bij elke deelnemer en elk gastgezin langs voor een uitgebreide intake en screening. - Kennismaking deelnemer en gastgezin
Als er een mogelijke match gevonden is, wordt er een afspraak gemaakt voor een eerste kennismaking, samen met iemand van MEE Uit en Thuis. - Tijd om aan elkaar te wennen
Voor een definitieve plaatsing van een deelnemer wordt ruim tijd genomen om verder kennis te maken en om te wennen aan elkaar. - Afspraken
Deelnemer en gastgezin maken samen de nodige afspraken rondom de frequentie, activiteiten e.d.. - Vragen en ondersteuning
Na plaatsing blijft MEE Uit en Thuis, gedurende de periode van twee jaar, en zo nodig langer, beschikbaar voor vragen en ondersteuning.