Logeerkring

Voor elk kind is het leuk om af en toe te kunnen logeren

Veel kinderen, ook met een beperking, vinden het een feest om af en toe een dagje uit te gaan of te mogen logeren. Ook voor kinderen die opgroeien in een gezin met een ouder, broer of zus met een beperking is het fijn om er af en toe tussenuit te gaan en leuke dingen te doen. De Logeerkring biedt jonge mantelzorgers en kinderen met een lichte beperking de mogelijkheid om een dagje of weekend door te brengen bij een vrijwillig gastgezin. De Logeerkring heeft al sinds 1995 ervaring met het plaatsen van logés bij vrijwillige gastgezinnen.

Voor wie?

Logeren via de Logeerkring is bedoeld om gezinnen te ondersteunen, waarvan één van de gezinsleden een beperking heeft. Dit kan een lichamelijke of een (licht) verstandelijke beperking zijn, niet-aangeboren hersenletsel, een psychische stoornis, bijvoorbeeld ADHD of een vorm van autisme (ASS), zoals PDD-NOS.

De Logeerkring biedt plaats aan verschillende logés:

 • Kinderen met een beperking
 • (Jong)volwassenen met een beperking
 • Kinderen waarvan de vader, moeder, broer of zus een beperking heeft

“Mijn broertje heeft autisme en veel aandacht nodig.
Soms heb ik even behoefte aan een plekje voor mezelf.
Dat kan bij mijn fijne gastgezin van De Logeerkring!”

De Logeerkring is een initiatief van MEE Samen en momenteel actief in de volgende gemeenten: Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Emmen, Meppel, Noordenveld, Tynaarlo, Staphorst en Zwartewaterland.

Jezelf of iemand in jouw gezin aanmelden als logé voor de Logeerkring kan via onderstaande pagina:
Aanmelden logé

Bij wie?

De Logeerkring maakt gebruik van vrijwillige gastgezinnen. Deze gezinnen zijn wat betreft leeftijd en samenstelling heel divers: jonge gezinnen, oudere echtparen, alleenstaanden of samenlevende mannen en vrouwen, met en zonder kinderen. Elke logé wordt gekoppeld aan een ‘eigen gastgezin’. Ervaring met mensen met een beperking is niet vereist. Belangrijker is dat een logé goed past binnen het gastgezin. Wat een gezin moet kunnen bieden hangt af van de wensen en mogelijkheden van zowel logé als gastgezin. Een gastgezin moet veilig en vertrouwd zijn. Daarom wordt van alle gastgezinnen een Verklaring Omtrent Gedrag gevraagd.

“Sinds kort zijn we gastgezin. We hebben er de ruimte voor
in ons huis, we hebben de tijd en we hebben er zin in!”

Meer informatie voor gastgezinnen van de Logeerkring vind je via onderstaande pagina:
Informatie gastgezin

Werkwijze

Om voor elke situatie een passend gastgezin te vinden, is het belangrijk dat De Logeerkring een goed beeld heeft van de mogelijkheden en verwachtingen van de logés en de gastgezinnen. Ook een ‘klik’ tussen logé en gastgezin is nodig voor een geslaagde koppeling. Om tot een goede match te komen worden de volgende stappen gevolgd:

 1. De Logeerkring komt langs voor een intake
  De Logeerkring komt bij elke logé en elk gastgezin langs voor een uitgebreide intake en screening.

 2. Kennismaking logé en gastgezin
  Als er een mogelijke match gevonden is, wordt er een afspraak gemaakt voor een eerste kennismaking, samen met iemand van De Logeerkring.

 3. Tijd om aan elkaar te wennen
  Voor een definitieve plaatsing van een logé wordt ruim tijd genomen om verder kennis te maken en om te wennen aan elkaar.

 4. Afspraken
  Logé en gastgezin maken samen de nodige afspraken rondom het logeren.

 5. Vragen en ondersteuning
  Na plaatsing blijft De Logeerkring, gedurende de periode van twee jaar, en zo nodig langer, beschikbaar voor vragen en ondersteuning.

Folder

Bekijk ook de folder van de Logeerkring met informatie voor gastgezinnen en logés.