Leef MEE
Levensloopconsulent voor (ex-) gedetineerden met een licht verstandelijke beperking
Verschillende onderzoeken laten zien dat er weinig individueel gerichte en passende ondersteuning is voor mensen met een licht verstandelijke beperking op het moment dat zij uit detentie komen. Dit leidt tot een risico op recidive. Het zijn veelal zorgmijders die moeilijk aan hulpverlening te koppelen zijn. De inzet van de levensloopconsulent zorg dat er een betere aansluiting komt tussen de cliënt en hulp-/dienstverlening, leidt naar passende zorg en voorkomt recidive.
Expertise licht verstandelijke beperking (LVB)
Ex-)gedetineerden met een licht verstandelijke beperking hebben vaak een risicovolle achtergrond. Hierdoor zijn er veel verschillende hulpverlenende organisaties betrokken bij het traject om weer deel te nemen aan de maatschappij. De levensloopconsulent brengt expertise op het gebied van licht verstandelijke beperking en overbrugt de afstand tussen systeem- en leefwereld. Dit houdt in dat we aan de ene kant overleggen met de samenwerkingspartners en aan de andere kant de cliënt uitleggen wat de (systeem)wereld verwacht en hem/haar hierin begeleiden.
Wat doet een levensloopconsulent?
De levensloopconsulent:
- Staat naast de cliënt en treedt op als verbindende schakel tussen cliënt, hulpverleners en verschillende instanties.
- Signaleert of behandelingen werken of beslissingen goed uitpakken, en adviseert aan betrokken partijen welke stappen verder genomen kunnen worden.
- Brengt de leefwereld in van de cliënt in beeld.
- Kan optreden als vertrouwenspersoon.
- Versterkt en ondersteunt het sociale netwerk van de cliënt (hoe ziet het netwerk eruit, wat kan het netwerk betekenen).
- Begeleidt wanneer nodig bij een goede overdracht naar een andere instantie en blijft zo nodig nog een periode betrokken.
- Bemiddelt bij (bestaande) hulp en dienstverlening.
- Biedt praktische hulp door te werken aan het op orde krijgen van vijf basiszaken: ID, inkomen en hulp bij schulden, dagbesteding/werk, huisvesting en passende zorg.
- Loopt letterlijk mee: gaat mee naar afspraken bij instanties.
- Bespreekt destructief gedrag, geeft en vergroot inzicht.
Onze werkwijze is langdurig, flexibel, domein overstijgend en biedt de cliënt een bekend gezicht en vast contact. MEE werkt hierbij veel samen met andere partijen, met als doel deze cliënt toe te leiden naar passende zorg en voorkomen van recidive.
Wie komt in aanmerking voor ondersteuning?
Om in aanmerking te komen voor ondersteuning van een levensloopconsulent is het belangrijk dat het volgende van toepassing is op de situatie van de cliënt:
- 18 jaar en ouder
- Lichte verstandelijke beperking (of het vermoeden hiervan)
- In aanraking (geweest) met politie/justitie
De cliënt dient akkoord te gaan hulpverlening vanuit MEE Samen.
Meer weten?
Neem voor meer informatie contact met ons op via 088 - 633 0633 of vul het contactformulier in.