MEE Samen

Neem contact met ons op.

MEE in jouw gemeente

Het werkgebied van MEE Samen bestaat uit de provincies Drenthe, Flevoland, Overijssel en Gelderland midden en noord.

De Droomfabriek helpt leerlingen van PRO Emmen op weg

Niet alle leerlingen die bijna klaar zijn met de middelbare school, weten al precies wat zij daarna willen gaan doen. Het valt ook niet altijd mee om dat te bedenken. De Droomfabriek helpt om leerlingen van PRO Emmen hun eigen dromen en talenten te ontdekken en hieraan te werken.

Individuele begeleiding

Bij dit project zijn diverse samenwerkingspartners betrokken, namelijk PRO Emmen, Welzijnsgroep Sedna, MEE Samen, Gemeente Emmen en Provincie Drenthe. Silvia Hoving, werkzaam bij MEE Samen, is projectleider van De Droomfabriek. Zij geeft in de praktijk vorm aan de plannen die zijn gemaakt: “Na de zomervakantie, in september 2022, zijn we begonnen met het geven van gastlessen in meerdere klassen van de bovenbouw van PRO Emmen. Dat zijn leerlingen van 16 jaar en ouder die toewerken naar uitstroom. Iedereen heeft wel een droom waar hij of zij meer aandacht aan wil besteden en dat proberen we tijdens de lessen naar boven te krijgen. Dit heeft al tot hele mooie werkstukken geleid.”

Leerlingen die na de gastlessen daadwerkelijk verder willen met het najagen van hun droom, krijgen van De Droomfabriek individuele begeleiding. De zogenoemde Droombegeleiders gebruiken zowel creatieve manieren (bijvoorbeeld tekenen of schrijven) als sport en spel om erachter te komen wat de leerlingen belangrijk vinden en waar zij goed in zijn. Of ze nu in het theater willen werken, muziek willen maken of over iets anders dromen.

Praktisch en laagdrempelig

PRO Emmen is een school voor praktijkonderwijs waar 363 leerlingen hun voortgezet onderwijs volgen op weg naar de arbeidsmarkt. Volgens bestuurder Nico van Luik past het concept van De Droomfabriek perfect bij de manier waarop PRO Emmen naar leerlingbegeleiding kijkt: “Wij gaan uit van talent. Iedereen heeft een talent en dat ontwikkelen wij hier. De Droomfabriek geeft misschien net dat extra zetje aan leerlingen om hun droom na te jagen. Het sluit naadloos aan bij hoe wij werken. We vinden het fijn dat we nog meer kansen kunnen bieden met dit project, op een praktische en laagdrempelige manier.”

Verbreden van perspectief

Als wethouder voor de Gemeente Emmen heeft Dewy Leal in haar portefeuille onder andere Jeugd, Onderwijs, Cultuur en Welzijn. “Zowel jeugd en onderwijs als welzijn komen bij De Droomfabriek aan bod. In ons beleidsplan uit 2019 omschrijven we dat jongeren veilig en met perspectief moeten kunnen opgroeien in onze gemeente. De kracht van dromen is dat je hiermee je perspectief kunt verbreden. Zet die stip op die horizon en werk daarnaartoe. Dat doet veel met iemands welzijn. Daarom vinden wij als gemeente De Droomfabriek een prachtig initiatief en zijn we erg benieuwd naar de resultaten.” Kijk voor meer informatie op de website: www.droomfabriekdrenthe.nl. De Droomfabriek is ook te volgen op Instagram en Facebook.`

Fotobijschrift: Droombegeleider Stefan helpt leerlingen van PRO Emmen om hun dromen te ontdekken en hieraan te werken.