Training Hulpkaartcoach

Als je iemand kent die ‘even de weg kwijt is’, dan weet je wat je kunt doen om de rust terug te krijgen. Weet je dat niet, dan kan een situatie snel uit de hand lopen. De hulpkaart vertelt je wat iemand in zo’n situatie nodig heeft, zodat jij juist kunt handelen. Het ondersteunt de zelfredzaamheid van mensen en helpt omstanders om iets te kunnen doen. De training Hulpkaartcoach leert professionals hoe zij mensen kunnen helpen om de hulpkaart in gebruik te nemen.

Hulpkaart

De hulpkaart is een persoonlijke kaart ter grootte van een bakpas. Je legt hierop vast hoe anderen het beste met je om kunnen gaan in situaties waarin je de regie kwijt raakt. Ook kun je aangeven wat je nodig hebt, in situaties waarin je je wensen en behoeften niet zelf onder woorden kunt brengen. Het is een krachtig alternatief voor de crisiskaart die in de ggz wordt gebruikt: de hulpkaart is toegankelijker en is door iedereen te gebruiken zonder behandelplan, ongeacht de aard van de problematiek.

Training Hulpkaartcoach

Tijdens de training leer je wat de hulpkaart precies is en hoe je mensen stap voor stap kan coachen in het gebruik van de kaart: het aanvragen, het invullen van de kaart met helpende informatie en hoe de kaart in gebruik te nemen. Na de training kan je direct als hulpkaartcoach aan de slag. Tijdens de training maken we gebruik van een ervaringsdeskundige die zelf in het bezit is van een hulpkaart. Dat betekent dat je als deelnemer ook direct terecht kan met alle praktische vragen over het gebruik van de hulpkaart.

Resultaat

  • Je hebt kennis van de hulpkaart.
  • Je weet wie de hulpkaart gebruikt en wanneer.
  • Je kunt mensen helpen bij het gebruiken van een hulpkaart door met hen een persoonlijke hulpkaart te maken en hen te leren hoe zij deze inzetten.

Voor wie

Voor professionals en vrijwilligers die werken in het sociaal domein.

Algemene voorwaarden

Op dit aanbod van open trainingen voor individuele professionals en vrijwilligers zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De bevestiging van inschrijving is tevens de factuur. De factuur dient 14 dagen na inschrijving en uiterlijk vóór aanvang van de training betaald te worden. Voor meer informatie en vragen, stuur een e-mail naar teamtrainingen@meesamen.nl.